Typologia i formy spotkań naukowych - Kortas, Weronika; Rudera, Piotr (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Spotkania naukowe mogą być realizowane w wielu różnorodnych formach. Wybór odpowiedniej z nich jest jednym z pierwszych zadań podejmowanych przez komitet organizacyjny, zależy od zakładanych celów spotkania naukowego oraz możliwości finansowych instytucji i wpływa na wszystkie późniejsze działania organizatorów. Na wybór form wystąpień powinien mieć wpływ przewodniczący komitetu naukowego w porozumieniu z kierownikiem konferencji.