Przedsiębiorczość - Westhead, Paul; Wright, Mike (2024)
To książka poszerzająca rozumienie przedsiębiorczości, przedstawiająca jej różnorodność, bogactwo form i wieloaspektowość, ale też znaczenie gospodarcze i społeczne. Odkrywa przed Czytelnikiem, że przedsiębiorczość to nie tylko zakładanie firm, lecz także towarzyszą jej dużo głębsze procesy poznawcze, w których naczelną rolę odgrywają sposobności przedsiębiorcze – przedsiębiorca musi je zidentyfikować, ocenić ich wartość, a następnie wcielić w życie. Publikacja uczy zatem patrzeć zarówno na rezultaty działalności gospodarczej, jak i przeprowadza nas przez cały intrygujący proces, rozpoczynający się w umyśle przedsiębiorcy – od pomysłu powstałego w wyniku interakcji ze sposobnością przedsiębiorczą aż po jego wdrożenie, co powoduje powstanie czegoś nowego. Warto podkreślić, że przedsiębiorczość może trwać również po założeniu firmy, choć niekoniecznie będzie prowadzić do jej dynamicznego rozwoju.Entrepreneurship: A Very Short Introduction was originally published in English in 2013. This translation is published by arrangement with Oxford University Press. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego is responsible for this translation from the original work and Oxford University Press shall have no liability for any errors omissions or inaccuracies or ambiguities in such translation or for any losses caused by reliance ther