Przypominanie – zapominanie. Drugie pokolenie wobec pamięci o Marcu ’68 (Opowiedzieć historię: Polska dramaturgia współczesna po 2006 roku, 2023)
W swoim artykule autorka analizuje dwa spektakle, które poruszają temat wydarzeń z 1968 roku i powstały w 2018 roku w związku z ich 50. rocznicą. Do analizy wybiera „Sprawiedliwość” Michała Zadary oraz „Kilka obcych słów po polsku” Anny Smolar. Przedstawienia łączy fakt, że oboje reżyserów należy do drugiego pokolenia po wydarzeniach, które w spektaklach problematyzują. Z tego powodu ciekawe wydaje się zbadanie, jak twórcy podchodzą do prowadzenia narracji, o której nie mają bezpośredniej wiedzy, jakich archiwów i strategii do tego używają, oraz w jakim celu zaproponowany temat podejmują. Swoje rozważania autorka osadza w kontekście badań nad pamięcią i teorii sformułowanych przez m.in. Aleidę Assmann, Marianne Hirsch czy Pierre’a Norę.