Katary, reumatyzmy i histerie… Choroby młodych kobiet i troska o utrzymanie zdrowia w XIX wieku w świetle rozważań teoretycznych - Raińska, Kinga (Marginesy, 2021)
Ludzie w pierwszej połowie XIX wieku nie przywiązywali większej wagi do swojego zdrowia. Szczególnie młode kobiety nie dbały o siebie w ogóle lub starały się zachować zdrowie w niewłaściwy lub przesadny sposób. Sytuacja ta jednak z biegiem lat zaczęła się zmieniać, a kwestia poprawy zdrowia i higieny w społeczeństwie stała się stałym tematem dyskusji wśród lekarzy, higienistek, pedagogów i publicystów. Pierwsze propozycje, aby kobiety skupiły się na higienie, odpowiednim ubiorze i dbały o zdrowie już od najmłodszych lat pojawiły się w licznych publikacjach w latach 50. XIX wieku. Obowiązkiem matki była troska o stan zdrowia, edukacja i wychowanie, a zalecenia dotyczące poprawy jakości opieki nad dzieckiem stały się jednym z elementów programu „pracy u podstaw”. Teksty publikowane w bardzo wówczas popularnej literaturze poradnikowej uczyły kobiety, że tylko dobre zdrowie może im pozwolić na wypełnienie swojej życiowej misji: urodzenie zdrowych dzieci, wspieranie męża i pilnowanie spraw codziennych. Promowano także nowe wzorce w zakresie żywienia, czystości, sprawności fizycznej i ubioru.