Władysław Wojciech Wrześniowski (1865–1940). Portret prowincjonalnego lekarza - Czerniecka‑Haberko, Anna (Marginesy, 2021)
Dr Władysław Wrześniowski pochodził z Warszawy. Urodził się i otrzymał wykształcenie w tym mieście. Jednak całe jego życie zawodowe związane było z Częstochową. W 1896 r. dr Władysław Biegański zaproponował dr Wrześniowskiemu stanowisko młodszego konsultanta w szpitalu miejskim. Już w następnym roku, po rezygnacji dr Biegańskiego, dr Wrześniowski objął stanowisko naczelnego lekarza szpitalnego. Na urzędzie pozostał do 1933 roku, czyli do przejścia na emeryturę. Szpital częstochowski został odbudowany i wyposażony pod kierunkiem dr Wrześniowskiego, a w 1932 r. otrzymał status szpitala chirurgicznego. Doktor opracował statut i regulamin placówki. Dr Wrześniowski był utalentowanym chirurgiem. Wykonywał szeroki zakres operacji. Były one zróżnicowane od chirurgii ogólnej, laryngologicznej, urologicznej do ginekologicznej. Angażował się w działalność wielu organizacji medycznych, m.in. Częstochowskiego Towarzystwa Lekarskiego, Krakowskiej Izby Lekarskiej, Towarzystwa Lekarzy Polskich. Co więcej, poświęcał swój czas na realizację różnych inicjatyw podejmowanych przez częstochowską inteligencję.