Pożywienie i jego wpływ na stan zdrowia mieszkańców Mazowsza Północnego w drugiej połowie XIX i na początku XX wieku - Milewska, Marta (Perspektywa stołu, 2023)
Rodzaj i jakość spożywanej żywności od zawsze miały wpływ na stan zdrowia człowieka. Celem artykułu jest analiza artykułów spożywanych przez poszczególny grupy społeczne terenie Mazowsza Północnego oraz ocena wpływu sposobu odżywiania się na stan zdrowia. W artykule zostały scharakteryzowane produkty żywnościowe spożywane przez mieszkańców Mazowsza Północnego. Analiza ta wykazała niedostateczną wartość składników odżywczych w diecie, brak regularności posiłków i dominację artykułów pochodzenia roślinnego nad produktami zwierzęcymi. Wymienione wyżej czynniki negatywnie wpływały na ogólny stan zdrowia mieszkańców Mazowsza Północnego. Niedożywienie mieszkańców Mazowsza Północnego należy postrzegać jako problem społeczny wywołujący reperkusje zdrowotne, demograficzne i ekonomiczne. Artykuł jest więc próbą oceny wpływu odżywiania się na stan zdrowia mieszkańców Mazowsza Północnego.