Stół w życiu codziennym uczniów Gimnazjum i Liceum Wołyńskiego w Krzemieńcu - Szmyt, Andrzej (Perspektywa stołu, 2023)
W Gimnazjum i Liceum Wołyńskim w Krzemieńcu, które funkcjonowało w latach 1805–1831, baczną uwagę zwracano na wyżywienie uczniów. Jakość i forma żywienia w dużej mierze zależały od zamożności uczniów. Wyżywienie nierozerwalnie było związane z miejscem zamieszkania danego ucznia. Stąd też zarówno warunki lokalowe, jak i żywieniowe uczniów krzemienieckich były zróżnicowane. Warunki bytowe uczniów regulowane były odpowiednimi przepisami, których przestrzeganie było systematycznie kontrolowane. Przepisy szkolne regulowały zarówno pory posiłków, jak też codzienny i tygodniowy jadłospis. Dzięki uczniom i ich rodzicom przybyłym do Krzemieńca na czas nauki swoich pociech, dzięki nauczycielom i licznym gościom, w mieście kwitło bogate życie towarzyskie, a jego elementem było m.in. różnorodne, a niekiedy również bogate wyżywienie. Różniło się ono znacząco w porównaniu do wyżywienia dnia codziennego. Analiza jadłospisu uczniów, którzy dostali się do tzw. konwiktów oraz do szkół zawodowych pozwala stwierdzić, że wyżywienie było tam obfite, urozmaicone i bogate pod względem kaloryczności.