Podsumowanie i wnioski (Formy mocarstwowości we współczesnym świecie – studium przypadków, 2023)
Podsumowanie zawiera wnioski dotyczące studiów przypadku przedstawionych w książce. Analiza potencjału i strategii międzynarodowych wybranych państw pokazuje, że mocarstwo światowe musi posiadać wystarczające zasoby siły we wszystkich kluczowych wymiarach: gospodarczym, militarnym i politycznym. Podczas gdy niektóre państwa, w mniej lub bardziej udany sposób, aspirują do tego statusu, inne zadowoliły się rangą „średniej potęgi”. Co prawda middle power nie jest w stanie samodzielnie realizować wszystkich celów swojej polityki zagranicznej, ale przynajmniej dysponuje wystarczającymi zasobami, by skutecznie odstraszać potencjalnych agresorów i przewodzić w świecie na wybranych polach aktywności międzynarodowej.