Wsparcie studentów z zaburzeniami psychicznymi wyzwaniem dla uczelni wyższych - Dobrychłop, Anna (Zrozumieć niepełnosprawność: Problemy – badania - refleksje, 2021)
Sytuacja osób z zaburzeniami psychicznymi jest trudniejsza i bardziej złożona od sytuacji osób z innymi typami niepełnosprawności. Postrzegane są przez pryzmat funkcjonujących w społeczeństwie negatywnych stereotypów opisujących tak chorobę, jak i osoby chorujące psychicznie. Powoduje to wiele często nieodwracalnych konsekwencji. Wspieranie studentów z zaburzeniami psychicznymi, ale także tych doświadczających psychicznych kryzysów zdrowia, jest ważnym wyzwaniem, przed jakimi stoją dziś uczelnie wyższe w Polsce. Z jednej strony każda szkoła wyższa ma obowiązek dostosowania formy kształcenia do potrzeb i możliwości studentów z niepełnosprawnościami, z drugiej jednak strony brak konkretnych procedur określających rodzaj, formę i zasady udzielania pomocy w odniesieniu do osób chorujących psychicznie często nie pozwala na podjęcie odpowiednich działań. W efekcie nie ułatwia to likwidacji wielu krzywdzących stereotypów i nadal powoduje społeczne izolowanie chorujących.