Założenia koncepcji niezależnego życia osób z niepełnosprawnością w Europejskiej Sieci na rzecz Niezależnego Życia - Greniuk, Angelika (Zrozumieć niepełnosprawność: Problemy – badania - refleksje, 2021)
Ruch niezależnego życia jest globalnym ruchem społecznym o charakterze emancypacyjnym, którego idea i filozofia zostały zdefiniowane w Stanach Zjednoczonych w latach 70. XX wieku. W Europie istniały oddolne inicjatywy osób z niepełnosprawnością, nawiązujące do samodzielnego życia, jednak nie były ze sobą połączone. Dopiero aktywiści z niepełnosprawnością, podróżujący do kolebki ruchu niezależnego życia, przyczynili się do innowacyjnych zmian, które odpowiadały na potrzeby osób z niepełnosprawnością w ich państwach. Ponad 30 lat temu ci sami aktywiści stworzyli Europejską Sieć na rzecz Niezależnego Życia (ENIL), która jest częścią ruchu Independent Living. W artykule zaprezentowane są źródła i powstanie ruchu niezależnego życia w Stanach Zjednoczonych, adaptacja ruchu w Europie, stworzenie Sieci ENIL oraz przedstawiona jest filozofia Niezależnego Życia z najważniejszymi jej elementami.