Ku jakiej zmierzamy przyszłości relacji międzygatunkowych w mieście? - Lange, Łucja (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Rozdział omawia w czterech krokach drogę do świadomego budowania wielogatunkowego miasta. Zaczynając od tego, jak miasta wyglądają dzisiaj – estetycznie wybetonowane, niesprzyjające żadnym żywym organizmom, ale pozornie łatwe w utrzymaniu i czyste, autorka przechodzi do wspomnień na temat miast sprzed lat, w których przyroda odgrywała dużą rolę, a jej ochrona była jednym z nadrzędnych celów. Następnie przechodzi do tego, jak świadomie współzamieszkiwać i mądrze kreować wspólne przestrzenie, po czym zwraca uwagę na aspekt nieszkodzenia, który powinien przyświecać wszelkim próbom budowania wspólnot wielogatunkowych.