Kilka uwag o obrazach Maryi w utworach poetyckich wybranych Ojców syryjskich - Lewandowicz, Janusz (Nazwa – styl – tekst: Księga jubileuszowa dedykowana Profesor Elżbiecie Umińskiej-Tytoń, 2023)
Autor dedykuje tekst prof. Elżbiecie Umińskiej-Tytoń z Uniwersytetu Łódzkiego. Tekst odwołuje się do poetyckich obrazów dotyczących Maryi zawartych w wybranych utworach św. Efrema Syryjczyka, Jakuba z Sarug oraz w anonimowym Hymnie z V wieku z kręgu chrześcijańskiej antycznej poezji syryjskiej. Zawiera ona rodzaj refleksji teologicznej operującej licznymi porównaniami, metaforami, symbolami i skojarzeniami, które nierzadko przybliżają prawdy wiary w sposób bardziej przystępny niż traktaty teologiczne. Język utworów jest bliższy językowi liturgii. Oprócz swego waloru poetyckiego są one świadectwem sięgającej pierwszych wieków bogatej tradycji mariologicznej. Na uwagę zasługują w niej szczególnie motywy łączenia macierzyństwa i pełnego dziewictwa Maryi, jej wizerunek jako „pełnej łaski” i pośredniczki łask oraz orędowniczki u Boga.