Przemoc w pracy i sposoby jej eliminowania w świetle Konwencji nr 190 MOP - Bartosik, Zuzanna (Zjawiska niepożądane w zatrudnieniu z perspektywy prawa pracy – wybrane zagadnienia, 2023)
W przedmiotowym opracowaniu poddano analizie definicję przemocy i molestowania ujętą w Konwencji nr 190 MOP oraz wybrane środki jej eliminowania. Te propozycje zestawiono z obowiązującymi polskimi regulacjami. Celem opracowania jest ich porównanie i wykazanie, jak lakoniczne i często w wielu kwestiach niedookreślone względem postulatów sformułowanych w konwencji pozostają polskie regulacje. W opracowaniu zostaną naświetlone najciekawsze rozwiązania przewidziane przez konwencję, a nieuwzględnione obecnie w polskim porządku prawnym.