Szabla Aleksego Apostoła z Muzeum w Mirgorodzie. Studium historyczne broni - Toichkin, Denys (Narzędzia wojny, 2023)
Artykuł przedstawia szczegółowe badanie unikalnej szabli z XVII wieku, przechowywanej w Muzeum Krajoznawczym w Mirhorodzie (Ukraina). Forma ostrza tej szabli „husarskiej” reprezentuje specjalne połączenie tradycji uzbrojenia osmańskiego i wschodnioeuropejskiego z okresu nowożytnego. Po gruntownej analizie napisów na ostrzu, autor interpretuje je jako nazwisko właściciela broni, rok wygrawerowania, zdanie dydaktyczne i łączy je z rzeczywistymi wydarzeniami historycznymi i osobami znanych ze źródeł pisanych. Ta szabla ma duże znaczenie dla analizy i zilustrowania rozwoju wschodnioeuropejskich ostrzy i jest uznawana za bardzo rzadki przykład, który należał do Aleksego Apostoła – wysokiej rangi szlachcica kozackiego pułku (województwa) w Mirgorodzie.