Transport ukraińskich jeńców i internowanych ze Wschodniej Galicji do polskich obozów jenieckich w latach 1918–1920 - Węglewicz, Wiktor (Narzędzia wojny, 2023)
W latach 1918–1921 jednym z wyzwań polskiej logistyki wojskowej był transport jeńców i internowanych z frontu do obozów wewnątrz kraju. W niniejszym artykule zostanie przedstawiony wycinek tego problemu, to jest transport jeńców i internowanych ukraińskich w okresie wojny o Galicję Wschodnią 1918–1919, jak i po jej zakończeniu. W artykule przeanalizowano zagadnienie organizacji polskiego aparatu wojskowego do spraw jeńców. Przedstawiona została kwestia funkcjonowania stacji rozdzielczych jeńców we lwowskich Brygidkach i Przemyślu-Zasaniu oraz punktach zbiorczych przy jednostkach wojskowych. Omówiono warunki, w jakich transportowano jeńców z frontu do wewnątrz kraju.