Twórcze metody wychowania fizycznego i zdrowotnego w pracy nauczyciela z dziećmi w wieku przedszkolnym - Kowalewski, Michał (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Aktywność fizyczna jest jedną z najbardziej charakterystycznych i naturalnych cech wczesnych faz rozwoju człowieka. U dzieci w wieku przedszkolnym rozwój fizyczny rozpoczyna się od spontanicznej ekspresji ruchowej, od naturalnych, słabo skoordynowanych ruchów, które stopniowo podlegają doskonaleniu i koordynacji, prowadząc często do ich nadmiernej wręcz kontroli czy zahamowania w wieku dorosłym. Cywilizacyjny postęp oraz współczesne modele wczesnej edukacji, zorientowane na intensyfikację przekazywanych treści edukacyjnych, sprawiają że najmłodsi znaczną część czasu spędzają siedząc na przedszkolnym dywanie czy w szkolnych ławkach. W wielu przypadkach zaspokojenie potrzeby ruchu jest ograniczone, rola edukacji fizycznej w rozwoju dziecka podlega marginalizacji, a najmłodszym ogranicza się możliwość podejmowania aktywnych form zachowania, co w konsekwencji prowadzi do postępującej eliminacji naturalnej kinetyki ciała. Proponowane w niniejszym tekście twórcze metody wychowania fizycznego i zdrowotnego w pracy nauczyciela z dziećmi w wieku przedszkolnym zaspakajają ruchowe potrzeby najmłodszych, zorientowane są na „ruch kreatywny”, a dzięki spontaniczności i swobodzie pozwalają dzieciom na twórcze wyrażenie siebie oraz wspierają ich wszechstronny rozwój, realizując w ten sposób elementarne paradygmaty, przesłanki i wyznaczniki charakteryzujące współczesną pedagogikę przedszkolną.