Nauczanie zdalne w opinii młodzieży akademickiej - Jastrzębska, Joanna (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Celem przedstawionego w artykule fragmentu wyników badań własnych było poznanie opinii studentów wybranych specjalności kierunku pedagogika Wydziału Nauk o Wychowaniu Uniwersytetu Łódzkiego na temat edukacji zdalnej oraz stwierdzenie ewentualnych różnic pomiędzy badanymi studiującymi edukację wczesnoszkolną a kulturę fizyczną i zdrowotną.Do przeprowadzenia badań wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego oraz technikę ankiety. Specjalnie w tym celu skonstruowany kwestionariusz ankiety wypełniło 127 studentów, w tym 96 kobiet i 31 mężczyzn, 61 studiujących na specjalności kultury fizycznej i zdrowotnej oraz 66 studentek pedagogiki wieku dziecięcego. Wyniki badań poddano analizie statystycznej oceniając istotność statystyczną różnic z wykorzystaniem testu chi-kwadrat.Wyniki badań wskazują, że ponad połowa ankietowanych ma negatywny stosunek do edukacji na odległość, w tym więcej studentów kultury fizycznej i zdrowotnej niż studentek pedagogiki wczesnoszkolnej. Według studentów system ten ogranicza kontakt z rówieśnikami i prowadzącymi, nie zachęca do dalszej pracy oraz nie jest w stanie wyjaśnić nurtujących problemów. Głównymi zaletami e-learningu okazały się: ekonomika, oszczędność czasu oraz możliwość nauki w dowolnym miejscu i czasie.