Etyczne aspekty pracy trenera personalnego - Kędzia, Piotr (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Profesja trenera personalnego to w ostatnich latach zawód charakteryzujący się dużą dynamiką rozwoju i posiadający cechy ekskluzywności, z uwagi na indywidualną formę pracy i koszt usługi. Ważnym elementem szerokiego wachlarzu kompetencji trenera jest umiejętność etycznego postępowania w pracy z klientem. Jest ona niezwykle istotna gdyż zawód trenera osobistego polega w głównej mierze na bezpośrednim kontakcie z klientami. Wysoki standard etyczny trenera wzmacnia jego autorytet, buduje wiarygodność, zwiększa zaufanie, by w konsekwencji przełożyć się na prestiż własnej marki. W toku doskonalenia sprawności etycznej trenerów warte uwagi wydają się być również kodeksy etyczne. Ich założenia zostały zaprezentowane w drugiej części tekstu. Celem artykułu jest ukazanie etycznych aspektów zachowań trenerów personalnych i ich konfrontacja z przyjętymi standardami.