Sport i sztuka – ku wszechstronnemu kształceniu pięknego człowieka - Pędraszewska, Barbara (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Jednym z elementów wszechstronnego kształcenia jest wychowanie estetyczne, traktowane jako ogół świadomych oddziaływań na człowieka i jego działań w celu uwrażliwienia go na piękno, dobro i prawdę, a także osiągnięcia rozwoju aktywności twórczej, ekspresji i umiejętnego odbioru sztuki poprzez kontakt z różnymi jej dziedzinami. Sport dostarcza wielu emocji oraz inspiracji twórczych artystom, którzy mogą doświadczać tym samym podwójnych emocji – tych związanych z pięknem ciała i wysiłkiem sportowca, rywalizacją sportową, jak i wyrazem artystycznym w różnych dziedzinach sztuki, tj.: literatura, malarstwo, rzeźba, muzyka, film, czy współczesne formy audiowizualne. W artykule autorki podejmują próbę wskazania przykładów takiej inspiracji sportem u wybranych artystów w różnych dziedzinach sztuki, wskazując tym samym na znaczący związek sportu i sztuki we wszechstronnym rozwoju pięknego, wrażliwego na drugiego, człowieka.