Chiny, Azja Środkowa i zmieniający się porządek globalny - Dessein, Bart (Rethinking Asia in World Politics, 2023)
W artykule tym omówiono znaczenie regionu Azji Środkowej dla chińskiej inicjatywy „Pasa i Szlaku” (yi dai yi lu changyi; BRI) jako elementu długoterminowej polityki międzynarodowej Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL) oraz na tle historycznej sytuacji Azji Środkowej tożsamości jako „kraju pomiędzy” Europą a Dalekim Wschodem, obszaru tranzytowego przez Eurazję. Wychodząc z perspektywy historycznej, artykuł omawia, w jaki sposób BRI można postrzegać jako przedłużenie „polityki peryferyjnej” ChRL (zhoubian zhengce) oraz w jaki sposób regionowi Azji Środkowej grozi stanie się strefą rywalizacji mocarstw.