Prawa kobiet w Chińskiej Republice Ludowej i Republice Chińskiej na Tajwanie na początku XXI wieku. Analiza porównawcza - Kosmala, Weronika (Granice i obszary wpływów w polityce wewnętrznej i relacjach międzynarodowych, 2023)
W ciągu ostatniego stulecia Chińska Republika Ludowa oraz Republika Chińska na Tajwanie przeszły przez zupełnie różne procesy rozwoju politycznego, społecznego oraz gospodarczego. Różnice między tymi podmiotami można zaobserwować nie tylko w ustroju politycznym, ale również w sytuacji kobiet. Zarówno Chińska Republika Ludowej, jak i Republika Chińska na Tajwanie pozostają pod wpływem idei konfucjanizmu oraz patriarchalnego modelu rodziny i społeczeństwa, jednakże można odnaleźć w ich historii proces tworzenia się praw kobiet i wzrostu równouprawnienia. Celem artykułu jest ukazanie, w jakim stopniu różni się stopień równouprawnienia kobiet na tych dwóch obszarach, a także wskazanie powodów istnienia tych antynomii. W pracy użyta została metoda porównawcza do przedstawienia różnic między ChRL oraz Republiką Chińską zarówno pod względem ustroju, jak i stopnia równości płci oraz analiza treści źródeł dotyczących tematyki oraz literatury przedmiotu. Zaprezentowane zostały również sylwetki kobiet w sferze publicznej Chin i Tajwanu na przykładzie obecnych w polityce prezydent Tajwanu Tsai Ing-Wen oraz pierwszej damy Chińskiej Republiki Ludowej Peng Liyuan. Tezą pracy jest stwierdzenie, że stopień równości kobiet w Chińskiej Republice Ludowej oraz w Republice Chińskiej na Tajwanie różni się, pomimo wpływu konfucjanizmu oraz patriarchalnego modelu rodziny występujących w obu tych krajach. Artykuł ma na celu odpowiedzieć na pytania badawcze: Czy stopień równouprawnienia kobiet w Chińskiej Republice Ludowej różni się od poziomu równouprawnienia kobiet w Republice Chińskiej na Tajwanie? Z czego wynikają różnice w stopniu równouprawnienia kobiet na tych obszarach? Jakie czynniki mają wpływ na poziom równouprawnienia w tych państwach?