Kryzys demokracji w Polsce w latach 2014–2022. Analiza przyczyn i omówienie skutków - Szpecińska, Joanna (Granice i obszary wpływów w polityce wewnętrznej i relacjach międzynarodowych, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie zachodzących zmian politycznych w Polsce głównie na przełomie lat 2014-2022. Ukazany zostanie aspekt destabilizacji rządów w kraju, wpływ obecnej sytuacji na jakość życia oraz pozycję państwa na arenie międzynarodowej. Podjęta zostanie próba analizy obecnego ustroju poprzez pryzmat prowadzonej przez rząd polityki we wskazanym okresie. Istotną rolę będą stanowić cechy prawidłowo funkcjonującej demokracji i zestawienie ich z obecnymi realiami w Polsce. Bazą do rozważań będą liczne dokumenty takie jak Democracy Index, Fragile State Index, sondaże społeczne oraz publikacje naukowe i ich analiza. Podany przedział czasowy jest istotny ze względu na zmiany jakie nastąpiły w tym okresie w Polsce. Odnosi się do raportów DI które ukazują, że od 2014 roku notuje się wyraźny spadek jakości demokracji naszego Państwa. Ten niekorzystny trend uwidacznia problemy, które już od paru lat zaczynają przybierać na sile i w bliskiej perspektywie przyczynić się do istotnych zmian w reżimie władzy politycznej, jeśli Polska chce pozostać państwem demokratycznym. Przedstawione zostaną skutki zaistniałych wydarzeń oraz prognoza możliwych scenariuszy na najbliższe lata. Wnioski końcowe będą konkluzją całego procesu badawczego i zawarte w nich treści będą potwierdzały, że Polska jest obecnie wadliwą demokracją. Na poparcie tezy przedstawione zostaną liczne przykłady łamania praw człowieka, wolności słowa i zasad praworządności.