Innovative Development of Belarus - Hrechyshkina, Olena; Samakhavets, Maryia (Współczesne trendy bezpieczeństwa biznesu: Problemy i wyzwania gospodarek wschodnich, 2022)
Celem artykułu jest zbadanie aktualnego stanu i perspektyw innowacyjnego rozwoju Białorusi. Ocena środowiska innowacyjnego opiera się na białoruskich oficjalnych wskaźnikach statystycznych i dokumentach programowych państwa. W badaniu i obróbce materiału wykorzystywane są metody badań naukowych, metoda analityczna, analiza porównawcza. Analiza wskazuje na stosunkowo niską aktywność innowacyjną organizacji na Białorusi. Wyniki wskazują na potrzebę dalszej poprawy warunków rozwoju innowacji na Białorusi.