Debata Habermasa z Rortym o uzasadnianiu i prawdzie - Szubka, Tadeusz (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
Jürgena Habermasa i Richarda Rorty’ego łączy wiele wspólnych założeń filozoficznych. Jednakże ich drogi się rozchodzą, kiedy ten pierwszy zaczyna podkreślać istotny związek uzasadniania z prawdziwością, a w szczególności z jej aspektem, który można określić mianem bezwarunkowej ważności. Rorty zdecydowanie nie zgadza się z tezą Habermasa o istotnym związku uzasadniania z prawdziwością oraz kwestionuje łączone z tym drugim pojęciem roszczenie do bezwarunkowości. W sporze tym bardziej przekonujący jest Habermas, lecz, jak się wydaje, można jego argumentację wzmocnić, zwracając uwagę, że nie tylko potrzebujemy pojęcia prawdy oprócz pojęcia uzasadniania, lecz że pojęcie prawdy zawiera się już w pojęciu uzasadniania.