Książka w obliczu dynamicznych zmian rzeczywistości - Podkowińska, Monika (Problemy społeczne: Trwałość i zmienność w dynamicznej rzeczywistości. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowej i dydaktycznej Profesor Jolanty Grotowskiej-Leder, 2022)
W artykule Autorka przedstawia miejsce książki w komunikacyjnym świecie człowieka, wskazując na dostępne czytelnikowi różnorodne formy zapisu słowa i różnorodne formy książek w obliczu dynamicznych zmian rzeczywistości. Autorka omawia funkcję komunikacyjną książki w ramach funkcji informacyjnej, autoprezentacji i wywierania wpływu. Przedstawia również papierową i elektroniczną formę książki, zwracając uwagę na znaczenie Internetu i crowdsourcingu dla kodowania i dekodowania przekazów zawartych w książkach. Przedstawiono również przykład miniaturowych książek, których gromadzenie i kolekcjonowanie może stanowić ciekawe hobby pozwalające na realizację funkcji związanej z dostarczaniem rozrywki, relaksu i rozwojem zainteresowań. W przypadku miniaturowych książek Autorka zwróciła również uwagę na traktowanie książki jako swoistego rodzaju talizmanu. Obok problematyki książki i zmian jej form wobec przeobrażeń rzeczywistości Autorka przedstawiła również wyniki badań prowadzonych systematycznie niemalże od trzech dekad przez Bibliotekę Narodową, które wskazują na poziom czytelnictwa w Polsce, w tym w okresie przed kryzysem wywołanym rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 i w czasie pandemii.