Problemy wykluczenia – konteksty przeciwdziałania ubóstwu dzieci - Kawczyńska-Butrym, Zofia (Problemy społeczne: Trwałość i zmienność w dynamicznej rzeczywistości. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowej i dydaktycznej Profesor Jolanty Grotowskiej-Leder, 2022)
Wykluczenie jest kwestią społeczną współwystępującą z ubóstwem i powstającą jako efekt deficytów, ograniczonych możliwości i zasobów osób, rodzin czy grup społecznych. Przywołano znaczenie kapitału ludzkiego w wychodzeniu z wykluczenia oraz cele przyjęte w krajach Unii Europejskiej w strategii Europa 2020. Palącym problemem we wszystkich krajach Unii okazała się bieda dzieci. Polskim rozwiązaniem kwestii ubóstwa dzieci jest program Rodzina 500+ adresowany do rodzin mających na utrzymaniu dzieci w wieku 0–17 lat. W rozdziale przedstawiono dane GUS z lat funkcjonowania programu, które wskazują na ograniczenie skrajnego ubóstwa w rodzinach z dziećmi, oraz opinie respondentów CBOS i rodziców korzystających z programu. Wskazano deklaracje i cele wydatkowania pieniędzy, główne zmiany sytuacji rodziny oraz wątpliwości dotyczące przyszłości programu.