Proces innowacji modelu biznesowego: studium przypadku czeskiego startupu działającego w sektorze wirtualnej rzeczywistości - Sibińska, Anna (Najlepsze praktyki zarządzania marketingowego w polskich i międzynarodowych przedsiębiorstwach: Mariaż nauki z praktyką – studia przypadków, 2022)
Prezentowany artykuł odnosi się do problemu procesu innowacji modelu biznesowego. W artykule zbadano, w jaki sposób start-up może wprowadzić zmiany w działaniu w zakresie modelu biznesowego w obszarze wykorzystania wirtualnej rzeczywistości w edukacji służby zdrowia. Przedstawiono również nowatorskie podejście do wykorzystania wirtualnej rzeczywistości (VR) w procesie edukacyjnym. Badanie miało na celu pokazanie mechanizmów innowacji modelu biznesowego. Badanie oparto o metodę studium przypadku i przeprowadzono na przykładzie czeskiego startupu, który prowadzi swoje działania w oparciu o technologię wirtualnej rzeczywistości i zastosowania jej w takich branżach jak opieka zdrowotna, edukacja, usługi społeczne i sektor rządowy. Badanie pozwoliło na identyfikację głównych mechanizmów kształtujących elementy modelu biznesowego oraz pokazało szerokie zastosowanie technologii wirtualnej rzeczywistości. Rozwój modelu biznesowego jest wymagany na współczesnym rynku, typowym dla czwartej rewolucji przemysłowej, która prowadzi do automatyzacji i digitalizacji procesów biznesowych.