Jarosław Kurski, "Prezydent Obywateli" – analiza retoryczna - Worsowicz, Monika (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
Rozdział zawiera analizę retoryczną artykułu publicystycznego pt. Prezydent Obywateli autorstwa Jarosława Kurskiego. Tekst zamieszczony na łamach “Gazety Wyborczej” w listopadzie 2019 roku był głosem w dyskusji na temat kandydatur w zaplanowanej na 2020 rok elekcji prezydenckiej w Polsce. Analiza prezentuje publikację jako materiał zamieszczony w konkretnym numerze dziennika, w kontekście sytuacyjnym (bieżące wydarzenia społeczno-polityczne) oraz jako przekaz o określonym celu perswazyjnym. Ustalona została charakterystyka genologiczna, kompozycja i środki przekonywania wykorzystane przez autora. W końcowej części analizy uwzględniono również obserwacje związane z reakcjami czytelników na publikację “Gazety Wyborczej”.