Konstruowanie profilu ideologicznego jako metoda badania dyskursu politycznego - Filipczak-Białkowska, Anita (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
W rozdziale opisana jest autorska metoda analizy dyskursu ideologicznego na przykładzie dyskursu politycznego. Cele, do jakich jest przeznaczona, wymagają uwzględnienia faktu istnienia wspólnego obszaru badawczego językoznawstwa i nauk politycznych. Wychodząc od systematycznej analizy środków językowych (prowadzonej zgodnie z założeniami gramatyki komunikacyjnej), łączy się tu uzyskane w ten sposób dane z odpowiednimi aspektami konstruktów ideologicznych. W efekcie tej operacji powstaje profil ideologiczny, precyzyjnie charakteryzujący poglądy badanego podmiotu (osoby, grupy, instytucji). Metoda może być wykorzystywana do badania rozbudowanych baz materiałowych, jak również pojedynczych przekazów, wykazujących ładunek ideologiczny, pozwala na przejrzystą prezentację wyników zarówno w postaci tabel, jak i wykresów.