W pułapce przemocy domowej – narracje starszych kobiet - Maćkowicz, Jolanta (Starość w nurcie życia: Refleksje nad starością. Tom 2, 2019)
Artykuł koncentruje się na zjawisku przemocy wobec osób starszych, które – z uwagi na starzenie się społeczeństwa – niestety, będzie narastać. W artykule przedstawiono dwa wywiady autobiograficzno-narracyjne, przeprowadzone ze starszymi kobietami, które doświadczały długotrwałej przemocy domowej ze strony mężów. Celem jest pokazanie indywidualnych trajektorii, ukazujących biograficzny trud zmagania się z traumą przez 40 lat ich dorosłego życia. Żyjąc w związku przemocowym, kobiety przez wiele lat miały obniżone poczucie własnej wartości. Długotrwała, brutalna przemoc wzbudzała u narratorek bardzo silne, skrajne emocje, którym towarzyszyło cierpienie, strach i poczucie niemocy. Przedstawione analizy ukazują przekraczanie granic i heroiczną wewnętrzną walkę w procesie pokonywania traumatycznych doświadczeń życiowych.