Siedem postulatów w sprawie naprawy procesu stosowania prawa w Polsce. Uwagi na kanwie wprowadzonych i proponowanych zmian do ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami - Michalak, Anna (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
W 2023 r. minie 20 lat obowiązywania ustawy o zabytkach, która weszła w życie 17 listopada 2003 r. Ustawa ta zmianom ulegała kilkakrotnie, a kolejne nowelizacje są w przygotowaniu. Jednak ewolucja przepisów ochrony zabytków, polegająca na dostosowaniu ich do zmieniającej się rzeczywistości, nie do końca osiągała i będzie osiągać zamierzony skutek. Próby wprowadzenia w życie niektórych regulacji prowadzą do sytuacji, w których skuteczna ochrona zabytków okazała się bardzo trudna w realizacji. Ilustrację sygnalizowanych problemów stanowią niektóre przepisy dotyczące zarówno obiektów wpisanych do ewidencji zabytków, jak i samych zasad ewidencji zabytków. Niemniej dwadzieścia lat obowiązywania to dobry pretekst, aby pochylić się nad obowiązującymi i proponowanymi regulacjami i poddać je krytycznej analizie autorki.