Biblioteka Tomci Paluszkowej - Bogusławski, Marcin M. (Biblioteka w chmurze czy chmury nad biblioteką, 2018)
Przedmiotem mojego zainteresowania czynię zasadniczo dwie książki – Stary gmach Piotra Matywieckiego i petite poucette Michela Serres’a. Na ich kanwie chciałbym postawić pytania o tożsamość biblioteki, etos bibliotekarza oraz o miejsce bibliotek w świecie ludzi mobilnych, oderwanych od stacjonarności.