Aktywność turystyczno-rekreacyjna kuracjuszy Uzdrowiska Wieniec-Zdrój podczas turnusów rehabilitacyjnych - Lis, Patrycja (Komu potrzebna jest turystyka?, 2024)
Celem pracy jest analiza czasu wolnego kuracjuszy Uzdrowiska Wieniec-Zdrój, zlokalizowanego w województwie kujawsko-pomorskim. W kręgu zainteresowań badawczych znalazły się takie zagadnienia, jak: czas wolny kuracjuszy, jego ilość oraz sposób wykorzystania. Obserwacji poddano zachowania wolnoczasowe kuracjuszy przebywających na turnusach rehabilitacyjnych zarówno na terenie uzdrowiska, jak i podczas wycieczek krajoznawczych. Istotnym elementem było dokonanie klasyfikacji zaobserwowanej aktywności kuracjuszy oraz stworzenie autorskiej typologii pensjonariuszy przybywających do uzdrowisk. Z przeprowadzonych badań wynika, że aktywność turystyczno-rekreacyjna kuracjuszy jest różnorodna oraz zależna od wielu czynników, ale pensjonariusze starają się spędzać czas wolny aktywnie. W pracy zostały wykorzystane następujące metody badawcze: sondaż diagnostyczny (narzędziami był kwestionariusz ankiety oraz wywiadu), obserwacja uczestnicząca oraz dokumentacja fotograficzna.