Czarnobylska Strefa Wykluczenia jako atrakcja turystyczna - Bryś, Mateusz (Komu potrzebna jest turystyka?, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie rozwoju turystyki do Czarnobylskiej Strefy Wykluczenia (CSW) oraz odpowiedź na pytanie, dlaczego miejsce to stało się atrakcją turystyczną. Zwrócono uwagę na formę turystyki, jaką jest mroczna turystyka. W artykule ukazano skutki katastrofy w elektrowni czarnobylskiej oraz podstawy przekształcenia się czarnobylskiej zony w atrakcję turystyczną. Poprzez analizę badań osób, które odbyły podróż do Czarnobyla, określono typ takiego turysty oraz jego motywacje do odbycia podróży do CSW. Analizie poddano dane statystyczne pokazujące rozwój turystyki do czarnobylskiej strefy, a także przedstawiono oferty biur podróży. Opisano też specyficzne zasady związane z wyjazdem do tego miejsca.