Panel obywatelski jako instrument włączenia mieszkańców w sprawy miasta (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Ostatnie kilkanaście lat to okres rosnącej popularności partycypacji społecznej oraz nowatorskich instrumentów włączania mieszkańców w procesy współdecydowania. Coraz częściej stosowane są praktyki inspirowane założeniami demokracji deliberacyjnej. Jednym z takich mechanizmów są panele obywatelskie, które coraz chętniej wykorzystywane są przez władze samorządowe polskich dużych miasta. Celem niniejszego artykułu jest syntetyczne przedstawienie idei panelu obywatelskiego oraz przeanalizowanie jego potencjalnych atutów i wad jako instrumentu włączającego mieszkańców w procesy współdecydowania.