Miejska gospodarka o obiegu zamkniętym - Sobol, Agnieszka (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Jednym ze strategicznych kierunków rozwoju współczesnych miast jest gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ). GOZ jest sposobem prowadzenia procesów społeczno-gospodarczych zorientowanym na zasobooszczędność i minimalizację produkcji odpadów. Jego efektem jest niskoemisyjność przyczyniająca się do budowania neutralności klimatycznej. W rozwój GOZ wpisuje się odpowiedzialne i oszczędne gospodarowanie posiadanymi zasobami oraz wielokrotne ich użycie w procesie wymiany czy zmiany zastosowania. Wieloaspektowość ujęcia wymaga powiązania zmian technologicznych, organizacyjnych z mechanizmami ekonomicznymi i oddziaływaniem społecznym oraz ciągłą edukacją ekologiczną. Kluczowym obszarem GOZ jest partnerstwo i współdziałanie wielu podmiotów lokalnych. Ważną rolę koordynatora rozwoju miejskiej gospodarki o obiegu zamkniętym pełnią samorządy, które w sposób aktywny i bieżący powinny inicjować, wspierać i promować działania na rzecz jej rozwoju. Jednocześnie to mieszkańcy są rzeczywistymi agentami zmiany w stronę gospodarki cyrkularnej. Ostatecznie to ich świadomość i postawy przyczyniają się do jej urzeczywistnienia.