Inicjatywy obywatelskie łodzian na rzecz neutralności klimatycznej miasta - Wasiak, Anna (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Antropocen nie jest jeszcze oficjalnie uznanym określeniem epoki geologicznej, w której funkcjonuje człowiek. Jednak wiele środowisk naukowych postuluje przyjęcie tej nazwy, co oznaczałoby nie tylko uznanie, że drapieżna działalność człowieka, jak nigdy do tej pory, wpłynęła na złą sytuację planety. Oznaczałoby to także oficjalne uznanie odpowiedzialności za dramatyczną sytuację spadku różnorodności biologicznej. Uznać należy również, że to właśnie człowiek jako sprawca winien być odpowiedzialny za powstrzymanie, ale i częściowe choćby odwrócenie tego trendu. Ludzie zazwyczaj nie mają wpływu na kształtowanie polityki państw i globalnych korporacji, wywierają natomiast wymierny wpływ na powstrzymanie destrukcji i pracę na rzecz lokalnej bioróżnorodności. Celem artykułu jest zaprezentowanie inicjatyw obywatelskich podejmowanych przez mieszkanki i mieszkańców Łodzi na rzecz dążenia miasta w kierunku neutralności klimatycznej, dokonano zatem inwentaryzacji i klasyfikacji wybranych inicjatyw.