O kobiecych troskach w sposób żartobliwy na łamach czasopisma „Mucha” - Milewska, Marta (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Jednym z czasopism satyryczno-humorystycznych w Królestwie Polski była „Mucha”. Redaktorzy „Muchy” bacznie obserwowali płeć piękną, a następnie swoje spostrzeżenia przenosili na karty czasopisma. Przedmiotem satyry stały się kobiece zmartwienia dotyczące: wykształcenia, znalezienia odpowiedniego kandydata na męża, małżeństwa, wychowania potomstwa, itp. Redaktorzy „Muchy” pokazywali więc wymienione wyżej kobiece troski w krzywym zwierciadle, krytykując przy tym kobiecą próżność. W tekstach publikowanych na łamach czasopisma „Mucha” trafnie ukryte były kobiece bolączki dotyczące różnych aspektów ich życia.