Kreatywność językowa w mediach społecznościowych (na przykładzie stron facebookowych sieci kawiarni) - Kujawiak, Aleksandra (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
Artykuł zawiera analizę kreatywnych środków językowo-stylistycznych stosowanych w internetowych tekstach reklamowych. Materiał badawczy stanowią posty publikowane na facebookowych fanpage’ach trzech sieci kawiarni: Costa Coffee Poland, Green Caffè Nero i So! Coffee w latach 2019–2020. W tekście omówione zostały następujące grupy środków: metafory (w tym: metafory synestezyjne, hiperbole i personifikacje), modyfikacje frazeologizmów i przysłów, nawiązania intertekstualne, przykłady wyzyskania wieloznaczności wyrazów (polisemii) i ich podobieństwa brzmieniowego (homonimii) oraz środki graficzne.