Strategie komunikacji w nazwach i opisach podcastów popkulturowych - Różalska, Marianna (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
Celem artykułu jest identyfikacja strategii komunikacyjnych w komunikacji marketingowej podcastów – nowej formy dystrybucji treści promocyjnych, informacyjnych i edukacyjnych. Przyjmując perspektywę konstruktywistycznej teorii komunikacji, dokonano analizy 116 podcastów wyekscerpowanych z serwisu Spotify. Wzięto pod uwagę jedynie nazwy i opisy podcastów z trzech kategorii: muzyka, gry oraz sztuka i rozrywka jako tych, które reprezentują tematykę popkultury. Następnie dokonano jakościowego opisu pięciu najczęściej stosowanych strategii komunikacji: kreowanie się na autorytet, wskazywanie na cechy wyróżniające, bazowanie na relacji, humor i ironia, naśladowanie języka odbiorcy. Pod uwagę wzięto mechanizmy, koncepty i inne zabiegi komunikacyjne tworzące strategie. Wyniki badania uwidaczniają tendencję do narracyjności, wspólnotowości i budowania relacji. Wskazują na specyficzność mechanizmów komunikacyjnych stosowanych w sektorze podcastów. Te treści, łatwe w odbiorze i przyciągające coraz większe grono miłośników, mają ogromny potencjał marketingowy. Są jednak w niewielkim stopniu zorientowane są na perswazyjność.