Wpływ pandemii COVID-19 na komunikację reklamową marek w przestrzeni outdoorowej. Real-time marketing w praktyce - Rakoczy, Anna (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
Powszechna sytuacja epidemiczna, z którą firmy i znajdujące się pod ich pieczą marki musiały (i wciąż muszą) się mierzyć, wpłynęła nie tylko na zmiany w procesach zarządczych, kadrowych czy finansowych. Równie mocno dotknęła obszarów związanych z realizowaniem strategii marketingowych, komunikacją z odbiorcami i przekazami reklamowymi. Wiele marek zrezygnowało z dotychczas prowadzonych kampanii i postanowiło zastosować rozwiązania charakterystyczne dla real-time marketingu, co w praktyce oznaczało dostosowanie się pod kątem perswazyjnym i językowym do okoliczności trwającej pandemii, aby w ten sposób nawiązać oczekiwane porozumienie z preferowanymi odbiorcami i wpłynąć na ich decyzje zakupowe lub wywołać zaangażowanie innego rodzaju. Celem artykułu jest analiza – zarówno pod kątem graficznym, jak i językowym – zaobserwowanego wpływu pandemii koronawirusa na komunikację reklamową wybranych marek na podstawie ich kreacji reklamowych. Aby ujednolicić i zawęzić materiał będący przedmiotem analizy, w korpusie badawczym uwzględniono wyłącznie te reklamy, które pojawiały się w przestrzeni outdoorowej (zarówno pojedyczne, jak i będące elementem bardziej rozbudowanych kampanii). Motywem przewodnim tekstu jest teza, iż przestrzeń publiczna, w dobie kolejnych, narzucanych społeczeństwu ograniczeń, w tym dotyczących mobilności, stała się szczególnym miejscem, w którym przekaz outdoorowy zyskał na znaczeniu i miał szansę wywrzeć na odbiorcach wyjątkowo silne wrażenie.