Zrównoważony rozwój jako przedmiot zainteresowań organizacji bibliotekarskich - Fedorowicz-Kruszewska, Małgorzata (Interdyscyplinarium nauk o mediach i kulturze, 2020)
Lata 90. XX wieku można uznać za początek intensywniejszego zainteresowania bibliotek zrównoważonym rozwojem, głównie w kontekście środowiskowym. Na pewno przyczyniło się do tego Stowarzyszenie Bibliotek Amerykańskich (American Library Association – ALA), które już w 1989 roku powołało Zespół ds. Środowiska Naturalnego (Task Force on the Environment – TFOE), będący częścią Grupy Dyskusyjnej ds. Odpowiedzialności Społecznej (Social Responsibility Round Table – SRRT). Kolejny ważny krok w propagowaniu zrównoważonego rozwoju w bibliotekarstwie poczyniła Międzynarodowa Federacja Stowarzyszeń i Instytucji Bibliotekarskich (International Federation of Library Association and Institution – IFLA), która w 2002 roku przyjęła Statement on Libraries and Sustainable Development, w którym uznała zaangażowanie w zrównoważony rozwój, zapewniła, że usługi biblioteczne i informacyjne propagują zrównoważony rozwój poprzez zapewnienie swobodnego dostępu do informacji i wezwała pracowników sektora usług bibliotecznych i informacyjnych do przestrzegania i propagowania zasad zrównoważonego rozwoju. Celem artykułu jest prześledzenie aktywności organizacji bibliotekarskich w zakresie propagowania zrównoważonego rozwoju w bibliotekarstwie, poczynając od tych wskazanych w abstrakcie, a skończywszy na działaniach współczesnych.