Walenty z Widawy (1537–1601), profesor i rektor Akademii Krakowskiej – zarys biografii i twórczości Księgozbiór uczonego - Wichowa, Maria (Interdyscyplinarium nauk o mediach i kulturze, 2020)
Walenty z Widawy, syn mieszczanina Wawrzyńca, rozpoczął studia w Akademii Krakowskiej w roku 1562, ukończył je w 1569, otrzymując magisterium. W roku 1579 rozpoczął studia teologiczne, uzyskując w 1582 bakalaureat, a po pięciu latach doktorat z teologii. Wykładał teologię na Wydziale Teologicznym. W roku 1574 został dziekanem Wydziału Filozoficznego Akademii Krakowskiej, dwukrotnie wybierano go na rektora (1595–1596 i 1600–1601). W testamencie zapisał swój księgozbiór, składający się z około 350 egzemplarzy, parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Widawie. W archiwum Uniwersytetu Jagiellońskiego zachował się tekst owego testamentu, zaś w aktach widawskiej świątyni katalog książek przekazanych Widawie przez rektora Walentego. Biblioteka Widawity zawierała teksty literackie autorów greckich i rzymskich, słowniki, podręczniki gramatyki, stare wydania Biblii, postylle, komentarze biblijne, listy apostolskie, zbiory kazań, kroniki, katalog pisarzy kościelnych, liczne traktaty teologiczne i liczne teksty autorów polskich. Biblioteka Widawity jest dowodem kontaktów intelektualnych profesora z ośrodkami naukowymi i drukarskimi w Europie.