Bibliotekarze niemieccy w latach 1789–1871. Cechy osobowe bibliotekarzy - Gębołyś, Zdzisław (Interdyscyplinarium nauk o mediach i kulturze, 2020)
Cechy osobowe stanowią istotny czynnik pracy bibliotekarskiej. Od cech osobowych zależy sukces lub niepowodzenie biblioteki, tak z perspektywy indywiduum, jak i instytucji. Element czasu i przestrzeni jest w tym wypadku kwestią drugorzędną. Przedmiotem opracowania są cechy osobowe bibliotekarzy niemieckich, czynnych zawodowo w latach 1789–1871. Analizą zostali objęci bibliotekarze trzech najważniejszych typów bibliotek tego okresu: bibliotek uniwersyteckich, bibliotek dworskich i bibliotek miejskich. Zwrócono głównie uwagę na negatywne zachowania bibliotekarzy, jako że mają one wyjątkowo zgubny wpływ na wizerunek biblioteki. Poprzez przykłady szeregowych i wybitnych bibliotekarzy ukazano skutki negatywnych zachowań, w szczególności w relacjach międzyludzkich, tj. pomiędzy pracownikami biblioteki oraz pomiędzy bibliotekarzami a czytelnikami.