„Charaktery” i książki w latach 2016–2017 - Przybysz-Stawska, Magdalena (Interdyscyplinarium nauk o mediach i kulturze, 2020)
W pracy omówiono zawartość czasopisma „Charaktery” z punktu widzenia zamieszczanych tam informacji o książce. Zgromadzone dane zestawiono w trzech grupach: jako reklamy, recenzje oraz pozostałe informacje. Porównano zawartość ilościową i jakościową poszczególnych grup. Zidentyfikowano profil zainteresowań tematycznych czasopisma. Opisano również preferowany przez magazyn styl życia i osobowość docelowego czytelnika. Dokonano charakterystyki modelowego odbiorcy.