Prawo do obrony w ramach procedury „Niebieskie Karty” - Soćko, Michał (Rodzina w systemie wsparcia i pomocy osobom z problemem alkoholowym, 2020)
Przedmiotem artykułu jest analiza możliwości obrony podejmowanej w ramach procedury „Niebieskie Karty” przez osobę podejrzaną o stosowanie przemocy w rodzinie. We wstępie zarysowano powody wprowadzenia tej procedury na grunt ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, w szczególności wskazując na niedoskonałości prawa karnego w badanym zakresie. Dokonano także analizy samej definicji przemocy w rodzinie oraz członka rodziny. W dalszej kolejności omówiono, jakie kroki prawne osoba podejrzana o stosowanie takiej przemocy może podejmować, żeby wykazać niezasadność postawionego jej zarzutu. Jest to o tyle istotne, że samo wszczęcie i prowadzenie procedury „Niebieskie Karty”, a tym bardziej ustalenie stosowania przemocy w rodzinie, może powodować dla osoby podejrzanej liczne, negatywne konsekwencje zarówno natury prawnej, jak i faktycznej. Procedura ta może bowiem bezpośrednio wpływać na takie kwestie jak orzeczenie o winie rozkładu pożycia małżeńskiego, a tym samym na prawo do alimentów, pozbawienia lub ograniczenia praw rodzicielskich, ustalenie i sposób wykonywania kontaktów z dziećmi czy chociażby postrzegania takiej osoby w środowisku zawodowym czy zakładzie pracy.