Co wspólnego ma coaching z lekcjami języka polskiego? - Karolczyk-Kozyra, Agata (Szkoła jutra? Tradycja i (r)ewolucje w edukacji, 2023)
Celem artykułu jest poruszenie zagadnienia coachingu edukacyjnego oraz wykorzystywania go podczas lekcji języka polskiego w szkole ponadpodstawowej. Autorka wyjaśnia pojęcie coachingu oraz przedstawia jego genezę. Podaje cechy dobrego coacha, zwracając uwagę na kompetencje współczesnego nauczyciela. Prezentuje także przykładowe metody i techniki coachingowe, które wykorzystuje w pracy nauczyciela polonisty.