Grzeczność w polityce - Przybysz, Jagoda (Emocje i polityka. Sceny z życia polskiego parlamentu, 2016)
Celem artykułu jest dokonanie analizy kategorii i form aktów grzeczności w wystąpieniach czołowych polityków polskiego Sejmu. Interpretacje wypowiedzi skupiają się zarówno na lingwistycznych, jak i kulturowych strategiach grzeczności oraz konfrontują je z teorią grzeczności językowej (E. Goffman, P. Brown, S. Levinson) przy wykorzystaniu analizy wizualnej.