Osoba z niepełnosprawnościami na rynku pracy w obliczu wyzwań współczesnego świata (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Rozdział ten stanowi wprowadzenie do monografii, w której autorzy skupili się na tematach związanych z niepełnosprawnością w kontekstach pracy. W poszczególnych częściach monografii analizowana jest sytuacja osób z niepełnosprawnościami na rynku pracy, omawiane problemy oraz bariery, z którymi się zmagają podczas poszukiwania zatrudnienia i wykonywania obowiązków zawodowych oraz przedstawiane sposoby ich rozwiązywania. Autorzy koncentrują się też na zagadnieniach związanych ze wsparciem osób z niepełnosprawnościami oraz osób zagrożonych utratą sprawności w kontekście aktywności zawodowej. Przedstawione w monografii różnorodne perspektywy mają na celu ukazanie problemów, istniejących lub proponowanych rozwiązań oraz zmian zachodzących na rynku pracy. W kontekście tych wyzwań i perspektyw, zarówno dla osób z niepełnosprawnościami, jak i dla pracodawców oraz osób odpowiedzialnych za kształcenie i programy aktywizacji zawodowej, w monografii postarano się przedstawić kompleksowy obraz sytuacji. Należy zwrócić uwagę, że pomimo wzrostu zatrudnienia w Polsce, nadal istnieją bariery utrudniające pełne uczestnictwo osób z niepełnosprawnościami na rynku pracy. Te bariery mają zarówno podłoże systemowe, jak i społeczne, co wymaga holistycznego podejścia oraz interdyscyplinarnej analizy istniejących problemów.