Aktywność prozawodowa uczestników warsztatów terapii zajęciowej – szanse, wyzwania i dylematy - Kocejko, Magdalena; Greniuk, Angelika (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Konwencja o prawach osób niepełnosprawnych wskazała nowe kierunki działań dotyczących aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnościami. Skoncentrowanie na otwartym rynku pracy stawia pytania o rolę takich placówek, jak warsztaty terapii zajęciowej (dalej: WTZ) i wymaga określenia nowego sprofilowania działania tych podmiotów także w obszarze wspierania aktywności prozawodowej ich uczestników. W odpowiedzi na potrzebę określenia i doprecyzowania kierunków działań w tym zakresie w ramach systemowego projektu „Aktywni niepełnosprawni – narzędzia wsparcia samodzielności osób niepełnosprawnych” wypracowane zostały nowe „Standardy funkcjonowania Warsztatów Terapii Zajęciowej”. Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników prowadzonych przez autorki badań ewaluacyjnych pilotażu wdrażania standardu w WT Z. Pokazano liczne uwarunkowania skuteczności działań z tym związanych. Mają one charakter zarówno zewnętrzny, jak i wewnętrzny. Wyniki prezentowanych badań mogą być przyczynkiem do dalszej dyskusji nad faktycznym miejscem WTZ w systemie aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnościami z uwzględnieniem kierunków wynikających z konwencji. W artykule zaprezentowano niepublikowane wyniki badań ewaluacyjnych pilotażowego wdrażania standardów w WT Z przeprowadzonych w latach 2022–2023 w 72 wybranych warsztatach na terenie całego kraju. Badanie ewaluacyjne prowadzone były na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną.